MUUTOS ON MAHDOLLISUUS

14.05.2021

Pesulan muutto OYS:n kupeesta Tulevaisuuden sairaalan hankkeen tieltä tuli ajankohtaiseksi noin kolme vuotta sitten. Sen jälkeen on tapahtunut paljon ja nyt olemme pesseet pyykkiä Ruskossa jo useamman kuukauden ajan. Uuden Pesulan suunnittelu aloitettiin 2018 loppuvuonna, rakentaminen heinäkuussa 2019, kone- ja järjestelmäasennukset heinäkuussa 2020, tuotanto syyskuussa 2020 ja koko henkilökunta Ruskossa joulukuussa 2020.

Entinen Kiviharjuntien toimipiste palveli noin 30 vuotta ja oli vuonna 1991 uudenaikainen ja moderni pesula. Nyt keväällä 2021 olemme samassa tilanteessa uuden modernin pesulan äärellä. On aika kysyä mitä muutto mahdollisti?

On hyvä aloittaa ympäristöarvoista. Ruskossa jatkamme luonnollisesti biokaasun käyttöä, joka on meidän höyryntuotannossa pääpolttoaine. Kiertokaaren biokaasutuotanto on naapurissa ja vain lyhyt putkenveto voimalaamme niin asia oli hoidettu. 70 % pesuloiden päästöistä syntyy prosessienergian tuottamisesta. Se osuus on meillä päästötöntä. Uuden kiinteistön myötä pystyimme ottamaan huomioon uusia ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Rakennus lämpiää maalämmöllä ja toivottavasti meitä odottaa lämmin kesä, niin pääsemme testaamaan maakylmän toimivuutta. Hankimme myös biokaasukuorma-auton hoitamaan lisääntyneitä kuljetuksia. Hyvällä syyllä voidaan sanoa, että olemme vihreä pesula Globaalissa mielessä.

Tuotannon osalta muutto mahdollisti uudistaa tuotantoteknologiaa. Saattaa kuulostaa hieman hassulta, mutta pesulamaailmassa koneiden ja laitteiden elinkaari on varsin pitkä ja nyt vuosimallia 2020 olevat koneet tekevät samoja asioita samalla tavalla kuin vuonna 1991 käyttöön otetut koneet. Uutta on tietenkin ohjausjärjestelmät eli koneiden aivot. Bittijonoa syntyy koko ajan, tiedon hyödyntäminen tehokkaampaan pyykin pesuun ja viimeistelyyn on uusi mielenkiintoinen haasteemme, josta kaikki hyötyvät.

Jotain aivan uutta kuitenkin. Talven aikana otettiin käyttöön työvaatteiden läpivalaisujärjestelmä. Kyse on siis lentokentiltä tutun läpivalaisulaitteen pikkuveljestä. Skannaamme nyt kaikki työvaatteet - n. 12 000 kpl päivässä - skannerilla, joka erottelee vaatteet, joissa on vierasesine. Tavallisesti siis klemmari tai kynä. Muutakin tietenkin löytyy kuten henkilökortteja, sormuksia ja joskus valitettavasti myös neuloja. Nyt pystymme tehokkaasti ja turvallisesti löytämään eri esineet. Laite on ensimmäinen Suomessa ja maailmallakin niitä on vain muutama kymmenen.

Kaikki ei kuitenkaan ole muuttunut, vaikka on muuttanut. Teitä palvelee edelleen samat noin 80 pyykkäriä päivittäin tutun pyykin parissa. Kun aika antaa mahdollisuuden niin tervetuloa tutustumaan Liusketielle.

Terveisin Matti